Det finns en hel del förändring på gång i bluesens värld. För den breda massan är det ett par namn som för alltid kommer att förknippas med bluesens toppskikt, men för oss som är lite mer insatta finns det många nya namn att lägga till i listan. Vi har gått igenom en hel del av bluesens nyaste namn – och äldre namn som släpper nytt – och har hittat en fyra sångare som vi vill lyfta lite extra. Som vanligt vill vi höra era tankar och åsikter – håller ni med oss? Vet ni någon som borde fått utrymme här men som vi har missat? Hör av er!

Joe Bonamassa på ny turné

Det är många som känner igen namnet Joe Bonamassa, och inte konstigt det. Han har släppt totalt 16 album på sitt eget bolag, och av dem har de allra flesta gått direkt upp till nummer 1 i listorna. Senast förra året släpptes hans senaste album, British Blues Explosion Live, och hans turné går över hela världen, så håll utkik efter biljetter ifall du inte redan har fått tag på en. Det är inte för inte som Bonamassa räknas som en av vår tids absolut bästa gitarrister, och blues upplevs alltid bäst live. 

Shemekia Copeland för pappans tradition vidare

Shemekia har varit i rampljuset länge. Hon började uppträda redan vid 10 års ålder, och började som tonåring agera supportakt till sin pappa, Johnny Copeland. Hennes första album kom ut 1998, och sen dess har hon radat upp kritikerrosade skivor. Hon har blivit utsedd till drottningen av blues, och hennes senaste album, America’s Child, släpptes i augusti förra året. För dig som ännu inte lyssnat in dig på Shemekias musik, börja nu! Du kommer inte att ångra dig. 

Danielle Nicole kör solo

Danielle Nicole gjorde sig ett namn som en av grundarna till bandet Trampled Underfoot, men hon har sedan 2015 gjort sig ett namn som soloartist. Hennes första platta som solomusiker hette Wolf Den, och hyllades av både fans och kritiker. Hennes röst är känd långt utanför bluesens värld för att vara en av de starkaste i dagens generation av musiker. Hon är dessutom en av de bästa aktiva bassisterna idag. Hon är just nu ute på turne i USA, Kanada och Europa. 

Joanne Shaw Taylor

Brittiska Joanne Shaw Taylor kommer med ett nytt album i år, vilket kommer bli hennes sjunde. Joanne är känd som en av de allra bästa låtskrivarna idag, och vann 2011 pris på British Blues Awards för hennes talang. Förutom priser för sitt skrivande har hon plockat hem pokaler för bästa kvinnliga sångerska två år i rad. Joanne anses som en av de bästa bluesmusikerna som är verksamma idag, och är på topplistan över de artister vi vill se live inom en snar framtid.