Många skulle vilja vara engagerade i musik, vara sångare, dansare, gå på stora scenen och visa sin energi, talang och passion, lämna personliga konstnärliga spår.

De som kände igen gåvan och arbetade med sig själva i sina livs unga dagar, ägnade sig åt musik och hade möjlighet att uppträda, vet ändå att det helt enkelt inte alls är det.

Tekniska saker

För många av oss ”vanliga” människor verkar olika saker lätta, men det är de faktiskt inte. Förutom en stor uppoffring kräver detta att man tar tid på en del tekniska saker som tar mycket energi och utan vilka det är omöjligt.

Därför är mitt förslag till alla proffs, och särskilt amatörer, att alltid ta hand om varje detalj. Att göra en lista över nödvändiga saker kommer alltid väl till pass, för att minska risken för misstag, höja vårt självförtroende, förbättra kvaliteten och helhetsintrycket.

En checklista är en del av ett professionellt jobb som används för att minska misslyckanden genom att kompensera för potentiella gränser för mänskligt minne och uppmärksamhet. Det hjälper till att säkerställa konsekvens och fullständighet i utförandet av en uppgift.

Vad man ska ta hänsyn till

När det kommer till musiker finns här allt som rekommenderas för att en spelning ska vara på toppnivå.

Sångare – Din egen mikrofon

Gitarrist – två gitarrer, pedaler, förstärkare, plektrum

Bas – två basgitarrer (minst ett) pedaler, förstärkare

Trummis – ditt eget kit, brytbara som snara och pinnar, hårdvara, pall, cymbaler

Flygel – ditt eget tangentbord, leads, effektpedaler (om tillämpligt)

Alla medlemmar – PA-system om du sätter upp en DIY-spelning

Gitarrister måste ta med sin egen utrustning – men det här är inte dåligt! Att få rätt ton är en svår sak att göra, och det enda sättet att vara konsekvent med detta är att använda samma växel vid varje spelning.

Vad är ett PA-SYSTEM?

Ett PA-system står för ”public address system” och består av en förstärkare som är kopplad till en högtalare. Du kopplar in en mikrofon till förstärkaren och – din röst hörs genom högtalaren.

Sångare

Sångaren har ett väldigt enkelt jobb av dem alla när det gäller att ta med sig utrustningen. Om du spelar i en lokal som regelbundet har band i, är chansen stor att de redan har frontmannens utrustning inställd och redo inklusive mikrofon och mikrofonstativ, samt PA-system och monitorhögtalare. Allt som sångaren behöver göra är att dyka upp, men vi rekommenderar att du köper din egen mikrofon av hälso- och säkerhetsskäl!

Sammanfattningsvis kommer en sångare att behöva sin egen mikrofon – det är ungefär det! De flesta ställen kan dock förse dig med en på dagen.

GigGear

Det är intressant att GigGear är en musikinstrumentbutik baserad i Harlow, Essex. Vi har varit verksamma i över 25 år och är specialiserade på att leverera elgitarrer, gitarrförstärkare, akustiska gitarrer, elektroakustiska gitarrer, basgitarrer, akustiska trummor, elektriska trummor, PA-system, keyboard, pianon, musiktillbehör och mer till Storbritannien och Europa.

Du kan alltid hitta dem på webbplatsen och på många sociala nätverk. Rådet är att alltid kontakta proffs.